Delta, Patrimoniu UNESCO

Inscrisa din 1990 in patrimoniul UNESCO, Delta este un vast laborator natural, pe teritoriul caruia au loc intense procese fizice, chimice si biochimice de decantare si purificare a apelor, precum si procese biologice de nastere si proliferare a unui numar impresionant de fiinte..

Biologii au constatat ca la varsarea in Marea Neagra apele Dunarii contin pe langa carbonat de calciu, mult plancton si fauna microscopica. Aici, molustele si crustaceele, intalnesc un mediu excelent pentru o proliferare rapida. Marile cantitati de resturi organice ale acestor vietati sunt transportate prin intermediul curentilor marini spre sud, iar valurile marii, in miscarea lor neobosita macina aceste resturi, asigurand plajelor nisipul cel mai fin posibil.

In urma studiilor efectuate atat de oamenii de stiinta romani cat si de cei straini, s-a ajuns la concluzia ca Delta Dunarii s-a format intr-unul din golfurile Marii Negre, incepand din Pleistocenul superior. In aceasta etapa nu exista decat un cordon litoral, asa zisul “cordon initial” care se considera ca s-ar fi format in partea centrala la circa 11.000 i.e.n., evolutia sa continuand pana in anii 7500 i.e.n. Formarea acestui cordon initial, ce corespunde axului central al aliniamentului de grinduri Jibrieni, Letea, Caraorman si Crasnicol a inchis golful, transformandu-l intr-un liman. Delta Dunarii a evoluat intr-o dependenta directa cu cele trei brate – Sfantu Gheorghe, Sulina si Chilia. Acestea au varste diferite, cel mai vechi fiind Sfantu Gheorghe, la sud, si cel mai tanar Chilia, la nord.

Delta Dunarii

“Se povesteste ca are in mijlocul lui multe insule mari. Dintre acestea, una asezata intre mare si gurile lui, nu este mai mica decat Rhodos si se numeste Peuce, din pricina unui insemnat numar de pini. Apoi dupa ea, in mare, e asezata insula lui Ahile. Skymnos din Kios (250-180)

Suprafata totala a Deltei Dunarii este de 4152 kmp, din care un spatiu de aproximativ 3.450 kmp se afla pe teritoriul Romaniei, fiind ca marime a doua in Europa dupa delta fluviului Volga si a douazeci si treia din lume, Delta Dunarii este rezultatul varsarii fluviului Dunarea in Marea Neagra.

Delta Gura Portitei

“Formata intr-un golf maritim, ce includea teritoriul Deltei si al lagunei Razim-Sinoe, ca urmare a aluviunilor aduse de Dunare, sau resedimentate de curentul circular al Marii Negre, Delta Dunarii este actualmente un liman, marginit de grindurile rezultate din suprapunerile acestor aluviuni.”

Diversitatea acestui biosistem nu este refuzata omului, in masura in care acesta nu se implica in modificarea componentelor sale vitale.

La randul ei, Dunarea traverseaza 9 tari, de la izvoare (Muntii Padurea Neagra-Germania) pana la varsarea in Marea Neagra, drenand aproape 800.000 kmp. La Patlageanca Dunarea se bifurca in doua brate distincte: Chilia la N si Tulcea la S, acesta din urma despartindu-se la randul sau in alte doua brate: Sulina si Sf.Gheorghe. Delta Dunarii este cea mai noua forma de relief din Romania, cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa si este brazdata de o multitudine de canale, garle, mlastini si lacuri.

Delta Dunarii este inca un mediu salbatic, aspru la prima vedere, dar deosebit de generos in ceea ce priveste adapostul si hrana ce sunt puse la dispozitia fiintelor ce vietuiesc in sanul sau.

Camere la lac pe insula

Pozitionate pe insula cu iesire la lac sau fara, cu terasa deschisa spre spatiul verde al insulei, Saprox.= 30mp, Saprox. terasa = 25 mp - cele cu ponton si Saprox terasa = 12 mp - cele fara iesire la apa. Sunt dotate cu 1 pat dublu matrimonial sau 2 paturi twin, baie proprie, A/C, LCD, minifrigider.

Camere la mare

Asezate pe plaja, cu vedere la mare, Saprox.=20mp, terasa proprie Saprox.= 17 mp, pat matrimonial, baie cu dus, A/C, LCD, minifrigider.

Casute pe plaja

Dispuse pe plaja, in imediata vecinatate a piscinei. Au in dotare cate 2 paturi de 1 persoana, saltele, perne si lenjerie noi.