Delta, Patrimoniu UNESCO

Înscrisă din 1990 în patrimoniul UNESCO, Delta este un vast laborator natural, pe teritoriul căruia au loc intense procese fizice, chimice și biochimice de decantare și purificare a apelor, precum și procese biologice de naștere și proliferare a unui num-r impresionant de ființe...

Biologii au constatat că la vărsarea în Marea Neagră, apele Dunării conțin pe lângă carbonat de calciu, mult plancton și faună microscopică. Aici, moluștele și crustaceele, întâlnesc un mediu excelent pentru o proliferare rapidă. Marile cantitati de resturi organice ale acestor vietati sunt transportate prin intermediul curentilor marini spre sud, iar valurile marii, in miscarea lor neobosita macina aceste resturi, asigurand plajelor nisipul cel mai fin posibil.

In urma studiilor efectuate atat de oamenii de stiinta romani cat si de cei straini, s-a ajuns la concluzia ca Delta Dunarii s-a format intr-unul din golfurile Marii Negre, incepand din Pleistocenul superior. In aceasta etapa nu exista decat un cordon litoral, asa zisul “cordon initial” care se considera ca s-ar fi format in partea centrala la circa 11.000 i.e.n., evolutia sa continuand pana in anii 7500 i.e.n. Formarea acestui cordon initial, ce corespunde axului central al aliniamentului de grinduri Jibrieni, Letea, Caraorman si Crasnicol a inchis golful, transformandu-l intr-un liman. Delta Dunarii a evoluat intr-o dependenta directa cu cele trei brate – Sfantu Gheorghe, Sulina si Chilia. Acestea au varste diferite, cel mai vechi fiind Sfantu Gheorghe, la sud, si cel mai tanar Chilia, la nord.

Delta Dunării

“Se povestește că are în mijlocul lui multe insule mari. Dintre acestea, una asezata intre mare si gurile lui, nu este mai mica decat Rhodos și se numește Peuce, din pricina unui însemnat număr de pini. Apoi dupa ea, în mare, e așezată insula lui Ahile. Skymnos din Kios (250-180)

Suprafața totală a Deltei Dunării este de 4152 kmp, din care un spațiu de aproximativ 3.450 kmp se află pe teritoriul României, fiind ca mărime a doua în Europa după delta fluviului Volga și a douăzeci și treia din lume, Delta Dunării este rezultatul vărsării fluviului Dunărea în Marea Neagră.

Delta Gura Portiței

“Formată într-un golf maritim, ce includea teritoriul Deltei și al lagunei Razim-Sinoe, ca urmare a aluviunilor aduse de Dunăre sau resedimentate de curentul circular al Mării Negre, Delta Dunării este actualmente un liman, mărginit de grindurile rezultate din suprapunerile acestor aluviuni.”

Diversitatea acestui biosistem nu este refuzată omului, în masura în care acesta nu se implică în modificarea componentelor sale vitale.

La rândul ei, Dunărea traverseaza 9 tari, de la izvoare (Munții Pădurea Neagră-Germania) până la vărsarea în Marea Neagră, drenând aproape 800.000 kmp. La Pătlăgeanca Dunărea se bifurcă în două brațe distincte: Chilia la N și Tulcea la S, acesta din urmă despărțindu-se la rândul său în alte două brațe: Sulina și Sf. Gheorghe. Delta Dunării este cea mai nouă formă de relief din România, cea mai mare rezervație de ținuturi umede din Europa și este brazdată de o multitudine de canale, gârle, mlaștini și lacuri.

Delta Dunării este înca un mediu sălbatic, aspru la prima vedere dar deosebit de generos în ceea ce privește adăpostul și hrana ce sunt puse la dispoziția ființelor ce viețuiesc în sânul său.

Camere la lac pe insulă

Poziționate pe insulă cu ieșire la lac sau fără, cu terasă deschisă spre spațiul verde al insulei, Saprox.= 30mp, Saprox. terasă = 25 mp - cele cu ponton și Saprox terasa = 12 mp - cele fără ieșire la apă. Sunt dotate cu 1 pat dublu matrimonial sau 2 paturi twin, baie proprie, A/C, LCD, minifrigider.

Camere pe litoral

Așezate pe plajă, cu vedere la mare, Saprox.= 20mp, terasă proprie Saprox.= 17 mp, pat matrimonial, baie cu duș, A/C, LCD, minifrigider.

Casuțe pe plajă

Dispuse pe plajă, în imediata vecinătate a piscinei. Au în dotare câte 2 paturi de 1 persoană, saltele, perne și lenjerie noi.